DE GRØNNE festivalen (2016)  er en uavhengig festival, dedikert til kunstneriske arbeid med ikke-profesjonelle utøvere. Den er initiert av dansekunstner Marie Bergby Handeland, med utgangspunkt i gjenoppsettingen av forestillingen DE GRØNNE. De inviterte kunstnerne er koreografer, dansekunstnere, filmskapere, kostymedesignere og performancekunstnereᅠ som er opptatt av å utvide hvilke typeᅠ kropper/utøvere som iscenesettes, enten det er på en scene, et lerret, en catwalk eller som deltager i en danseklasse. Vi ønsker å gjøre arbeidet vårt tilgjengelig for enda nye publikumsgrupper gjennom en estetikk der poesien ligger i det uslipte. DE GRØNNE festivalen håper å engasjere et tverrfaglig kunstfelt til samtaler om hvilke kriterier vi legger til grunn for å verdsette kunstopplevelser, og hvem som har tilgang på disse opplevelsene.

Les anmeldelse av festivalen på Scenekunst.no her: Flere nyanser grønn .

 

 

PROGRAM

 

Fredag 23. september:

 

19.50: ÅPNINGER / Handeland & Liene åpner festivalen

+ Rytmeguttene - videoinstallasjon/ Marius Vesteraa

og Kristoffer Aune Kostveit

20.00: DE GRØNNE / Marie Bergby Handeland

21.00: Om omslag i lag / Matilda Karlström

21.30: Kanskje i morgen - film / Mariken Halle

 

Lørdag 24. september:

 

11.00-12.00: Breakfast clubbing (GRATIS)/ Holte & Grenne + DJgrøn

12.00-12.45: DE GRØNNE dokumentarfilm / Marie Bergby Handeland

13.00-14.00: Danseklasse for Parkinsonister (anbefales for ALLE!)

 /Signe-Hilde Jørgensen, i regi av Parkinsonforeningen

14.00: Make a move / Ingvild Isaksen

 

19.00: DE GRØNNE / Marie Bergby Handeland

20.15: Vekselstrøm / Jakob Thonander Glans og Venke Marie Sortland

 

Søndag 25. september:

 

12.00-14.00: Transporteringsdans / Martin Slaatto

(Oppmøte på Frogner plass ved trikkeholdeplassen)

14.00: Make a move / Ingvild Isaksen

14.00: Jeg er ingen danser / Morten Liene og Eivind Seljeseth

 

19.00: DE GRØNNE / Marie Bergby Handeland

20.15: Vekselstrøm / Jakob Thonander Glans og Venke Marie Sortland

20.45: ÅPNINGER / Handeland & Liene begraver festivalen

 

 

 

VERKENE OG KUNSTNERNE SOM ER MED

 

Vekselstrøm /ᅠJakob Thonander Glans og Venke Marie Sortland

Fra september 2015 har Venke og 17 år gamle Jakob møttes en kveld i uken for å jobbe frem et soloarbeid. Jakob går andre året på Foss videregående skole, musikklinja. Vekselstrøm er en forestilling der Jakob både er skapende og utøvende, danser og musiker. På scenen har han med seg to skolekamerater/bandmedlemmer; Eirik på bass og Tobias på trommer. Vekselstrøm er en utforskning av et arbeidsforhold der Venke (profesjonell og voksen) veileder Jakob (ungdom og ikke-profesjonell), i prosessen med å lage en solo. Hva skjer med dansekunsten i dette møtet - hvordan kan det pushe både Venke og Jakobs grenser for hva dansekunst er? Vekselstrøm har premiere under DE GRØNNE festivalen.

 

Ide:ᅠVenke Marie Sortland

Koreografi: Venke Marie Sortland og Jakob Thonander Glans

Dans: Jakob Thonander Glans

Live musikk: Jakob Thonander Glans, Eirik Løwer og Tobias Lie Paulsen

Produsert av: Landing

Støttet av:ᅠ Norsk Kulturråd

 

 

Om omslag i lag / Matilda Karlström

Matilda jobber med kostymedesign. Om omslag i lag er hennes avgangsverk fra masteren sin ved Kunsthøgskolen i Oslo våren 2016. Om omslag i lag er en koreografert motevisning, da den utfordrer vanlige motevisninger ved å være langsom i sitt tempo, inneholde performative elementer, og bruke en gruppe eldre kvinner hvor den eldste er 94 år, som modeller. Matilda utfordrer kroppsidealer og hva kroppen kan være.

 

 

Kanskje i morgen – film / Mariken Halle

Hvilket ansvar har man når man filmer andre mennesker? Kan man lage en fantastisk film om hvilket som helst menneske? Mariken går ut i Gøteborgs gater sammen med et lite filmteam der de treffer tilfeldige mennesker.ᅠ Noen stirrer forsiktig inn i kameraet. Andre forsøker å stjele det. Noen ber oss om å gå, mens andre vil at vi aldri skal forlate dem.

Kanskje i morgen vant Den Gyllne Draken på Gøteborg Filmfestival og gikk på kino i 2012. Gaute Brochman skrev i Minerva i 2011: ”Kanskje i morgen er den klart mest utfordrende og mest interessante norske filmen på flere år.”

Trailer

 

Manus, regi: Mariken Halle

Foto: Clara Bodén

Med: Bianca Kronlöf, Jan Coster, Micha Thunberg og mange flere.

Produsert av: Vapen och Dramatik 2011

www.marikenhalle.no

 

 

Rytmeguttene / Marius Vesteraa og Kristoffer Aune Kostveit

Rytmeguttene publiserer dansevideoer og har på kort tid tatt Instagram med storm. Natt og Dag har beskrevet det guttene driver med som en "kamp for å normalisere unormal dansing". Rytmeguttene tar tak i alle de bevegelsene de alltid omgir seg med, men ikke tør å ta med ut på dansegulvetᅠ - og i hvert fall ikke ut i samfunnet.

Rytmeguttene på Instagram

 

 

Breakfast Clubbing / Rannei Grenne og Solveig Styve Holte

+ DJgrøn (Sigrid Vesaas)

Breakfast Clubbing er et forslag om å danse mer sammen, der vi kan dele arbeid, svette og entusiasme horisontalt.  Det er pur kjærlighet og bare deltakelse som gjelder. Klassen er åpen for alle uavhengig av yrke og utdannelse. Ta med en venn, del en sang på spillelista  og start dagen med dans. Rannei og Solveig har gjort Breakfast Clubbing hele våren 2016 under PRODA på Rom for dans. Klassen er gratis.

 

 

Danseklasse for Parkinsonister / Signe-Hilde Jørgensen

Signe-Hilde Jørgensen har i løpet av det siste året holdt klasser for mennesker med Parkinsonsykdom i regi av Parkinsonforeningen. Dans har dokumentert god effekt på Parkinsonpasienter. Klassen består av øvelser hvor deltagerne oppfordres til nysgjerrig utforskning av egen kropp og dens bevegelser. Å bruke variert musikk som gir rom for ulike uttrykk, er en viktig og sentral del av klassen. Klassen er åpen for fagpersoner som ønsker et innblikk, slik som for eksempel fysioterapeuter, men også alle andre med interesse er velkomne.

 

 

Make a move / Ingvild Isaksen

Make a move er en danseforestilling hvor publikum er både utøvende og observerende. Forestillingen ønsker å åpne for en lekenhet på tvers av alder og bakgrunn, ved å følge veiledninger som gis i høretelefoner.  Make a move tar 20 publikummere av gangen.

Se utdrag

 

 

Jeg er ingen danser / Morten Liene og Eivind Seljeseth

Jeg er ingen danser tar utgangspunkt i nekting som fenomen. Gjennom undersøkelse av hvordan negasjon og tilbaketrekning går fra å være noe reduserende, til å bli et aktivt uttrykk i seg selv, skapes en solo med humor og nerve. Hvordan kan for eksempel formen av å vri seg unna være? Forestillingen ble laget for den Kulturelle skolesekken i 2013, og var begynnelsen på en langvarig prosess for å bli en danser. Jeg er ingen danser varer i 20 minutter, og spiller to ganger etter hverandre, med plass til ca. 20 publikummere pr. forestilling.  Den spilles samtidig som Make a move, slik at disse forestillingene kan kombineres.

 

Ide, utøvelse: Morten Liene

Koreografi: Eivind Seljeseth

Støttet av: Norsk Kulturråd, DKS Kristiansand og SPENN

 

 

Transporteringsdans (TD) / Martin Slaatto

Transporteringsdansen er for ALLE og krever ingen forkunnskaper i dans. (Oppmøte på Frogner plass ved trikkeholdeplassen. ) TD står for transporteringsdans; forflytning fra et sted til et annet med dans som verken er vals eller ballett, takt eller tone, partner eller dansesko. TD er et usystematisk system av ulike bevegelsesmåter, stillinger og sinnstilstander forsøkt plassert i 20 kategorier. Hver kategori inneholder materiale til en liten dans. Disse dansene har hvert sitt kort i TD-kortstokken.  20 kort for fri utfoldelse. TD-kortstokken er en huskeliste for å opprettholde en variert bruk av kroppen, og feirer bevegelseslysten. Trekk et kort, og du er i gang!

En liten smakebit finner du her

 

 

Åpninger / Handeland&Liene

Åpninger er et langvarig samarbeidsprosjekt mellom Marie Bergby Handeland og Morten Liene. Åpninger tilbyr opplevelsesbaserte tjenester på festivaler, og hadde premiere på en rekke av disse under Ravnedans i 2016.  Under DE GRØNNE festivalen vil Marie og Morten åpne festivalen med Fanfare for the common man, og begrave den med en liten seremoni - vi hjelper deg med å ta avskjed.

Presentasjon av tjenestene

 

Ide, koreografi, utøvelse: Morten Liene og Marie Bergby Handeland

Støttet av: Norsk Kulturråd

 

 

DE GRØNNE/ Marie Bergby Handeland

Vi kan strekke armene. Vi kan lukke øynene. Vi har gode skulderledd og kan stjele epler i noens hage. Vi popper popkorn med stort engasjement. Vi kan ikke nok om vulkaner til å beregne nøyaktig løpefart ned en fjellside. Vi er forsvarsløse i blikk og hender. Vi unner deg å synke ned i en sofa. Vi vil danse for deg. Vi håper å pirke i deg med en pinne.

 

DE GRØNNE er en helaftens danseforestilling med ikke-profesjonelle utøvere i et aldersspenn på 26-80 år. Forestillingen er blitt jobbet fram gjennom bevegelsesutforskning og samtaler over flere år, der utøvernes egne interesser har fått vokse frem. En dokumentarfilm fra denne prosessen vises også under festivalen.

 

DE GRØNNE premierte under Ravnedans (2015), og har senere spilt under CODAfestivalen (2015) og FestIborg (2016).

Se lang trailer

 

Ide, koreografi: Marie Bergby Handeland

Utøvelse: Bjarne Søltoft, Hallvard Surlien, Sissel J. Bakken og Kristoffer  Aune Kostveit

Musikk: Sove i biler/Simen Engen Larsen + Cher og Robyn

Støttet av:  Oslo kommune og Cultiva Express