OM LYS (2016)

                              Alle bilder: Elisabeth K. Nilsson

OM LYS er et forprosjekt der Marie Bergby Handeland og Elisabeth Kjeldahl Nilsson undersøker lys som koreografi. Hva skjer hvis vi bytter ut kropp med lys? Hva slags evner har lyset til å bevege seg i tid og rom, utover kroppens? Kan vi snakke om lysets kropp? Isåfall, hvilke former har det? Kan vi snakke om relasjonelt lys?

Desember 2016 slapp de lyset løs i skogen. Her fikk det boltre seg så langt det ville i alle retninger, og i et uforstyrret mørke uten lysforurensning fra byen. Mer spesifikt enn skogen, utforsket de et tjern og områdene rundt det som scenerom, med vannflaten som scenegulv.

i OM LYS undersøker de hvordan vi kan gi lyset et tydelig rom, men uten gulv-, vegg- eller takbegrensninger. De har med seg en gjeng av små og store lysutøvere: alt fra bittesmå prikker, lykter og lamper, til blinkende discolys, store laserlys som kan sendes fra en side av tjernet til den andre, lange snorer av lys som kan trekkes over vannflaten, lyskilder som tåler vann og kan senkes ned for å ligge på bunnen, eller festes på undersiden av flåter, kajakker, radiostyrte lekebåter og lignende, lys som kan utvide høydedimensjonen slik som ballonger, droner og raketter, naturlig lys som bål og stearinlys, og til slutt alle disse tilførte lyskildene i møte med skogens måne, stjerner og skumring.

 

OM LYS er støttet av Norsk Kulturråd.